dilluns, 20 de desembre del 2010

CONTE O MALSÓN DE NADAL

Bocairent, 25 de desembre de 2037.

Un net, després de dinar i amb les “estrenes” a la butxaca li pregunta al seu avi:
-Iaio, perquè celebrem hui el Nadal?

El iaio li respon amb un poc de sorna:
-Perquè hui 25 de desembre celebrem el natalici del Jesuset.

I el seu net molt digne li torna a preguntar:
-I si el 25 de desembre és Nadal perquè a les festes de l’any que ve Sant Blai no és el dia 3 de febrer?

El iaio no va respondre; va tancar els ulls, va baixar el cap i amb tristesa va deixar esgolar unes llàgrimes per les seues parpelles ...


P.D.- Bon Nadal i molta salut i CONEIXEMENT per al 2011.

23 comentaris:

Pelhuit ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Pelhuit ha dit...

Si em permets, el conte continuaria així:

El xiquet, commocionat per la reacció del seu avi, va dir-li:

- "I si el dia 3 de cada mes és el panellet de cada filà, per què no ixen a desfilar eixe dia, i ho fan el dissabte més proper?"

El seu avi, va parar sobtadament de plorar, el mirà fixament als ulls, va respirar profundament, i amb calma li va respondre:

- "Tal volta, quan sigues major i molt possiblement visques lluny del teu poble, i el recordes amb enyorança, comprendràs per què".

El xiquet, pensatiu, va imaginar-se de major vivint a l'espai com astronauta, doncs era "allò que volia ser de major". Llavors va comprendre que sols els caps de setmana, quan lliurara de la seva "faena", podria baixar al poble a gaudir de les seves festes.
Però en eixe moment el xiquet estava tant il·lusionat amb les seves estrenes que no tenia temps per pensar en cap altra cosa. Va treure els bitllets de la seva butxaca, i, acaronant-los, va imaginar-se la gran quantitat de llepolies que podia comprar-se amb aquells diners, just abans de que els seus pares els requisaren per guardar-los a la vidriola. El xiquet, no obstant, no va dir res als seus pares; va tancar els ulls, va baixar el cap i amb tristesa va deixar esgolar unes llàgrimes per les seves parpelles...

Mila ha dit...

Esperem que no canvien les dates, si no ja que estem...que ho canvien al mes d'agost, que fa més calor, la gent té vacances, segurament no plourà, etc, etc....

Pel NO CANVI!

Bon Nadal!

curigi ha dit...

El dia 3 de febrer sempre serà sant Blai, que jo sàpiga als calendaris,
encara que a Bocairent canvien la data de la celebració de les festes continuarà apareixent el dia 3 com el dia de sant Blai.
I qui li tinga tanta fe a sant Blai més motiu d'alegria perquè podrà celebrar-ho dues vegades, el dia 3 anant al novenari i a la missa que tots els dies fan a l'esglèsia i que eixe dia segur que fan i a banda el dia que es propose per fer la missa solemne i la processó.
I comparar el Nadal on milions de persones en tot el món tenen festa i ho celebren amb les festes de sant Blai d'un poble com Bocairent que no arriva als 5000 habitants, no crec que siga una bona excusa.

MªJosé Llorca ha dit...

Por partes:
- sobre el dichoso cambio de fechas, no pienso opinar pq me cansa ya este tema.
- y sobre lo de navidades = vacaciones pa la mayoria... pues tampoco!! ahi tienes a todos los q curran en hoteles, rtes, cafeterias, pubs, taxistas, conduct bus, metro, trenes, pilotos, polis, bomberos, samu, enfermeros, médicos, servicios de limpieza, recogida de basura ... y paro ya pq hay millones de personas q aunq el 25dic caiga miercoles o domingo ... no lo van a poder celebrar!! Y si, hst los controladores pringan esos dias (crucemos los dedos, jeje)
En fin, asi es la vida ...

El Patriota ha dit...

Hola! Se que no vaig a fer-te canviar d'opinió (tampoc ho pretenc ni molt menys) però tant sols volia senyalar-te que crec que has utilitzat un argument que es pot emprar en contra teua.

Pareix ser que el fet de que celebrem els nadals eixe dia va ser una ocurrència d'un Papa anomenat Juli I en l'any 334 dC. Es va fer coincidir aquesta data amb una de les festes paganes més populars del moment.

Que pretenc dir amb açò? Doncs que si celebrem les coses és perquè nosaltres ho hem decidit així. I que és més important? El quant celebrar-ho o el fet de que el màxim de gent possible puga celebrar-ho? Per exemple quant els meus amics ens reunim per a celebrar un aniversari ho fem un dissabte perquè eixe és el dia que podem la majoria. El mateix ocorre amb Santa Cecília per exemple. O quants pobles coneixes que celebren les festes el "primer cap de setmana de.... o el primer cap de setmana després de....". Com per exemple en Muro d'Alcoi.

Si vols honrar a la memòria de Sant Blai no crec que a ell l'importe el dia. El que realment importa és fer-ho. Com bé diu Curigi, el dia 3 de febrer mai deixarà de Sant Blai ni molt menys.

Bones festes Paco (de nadal i les de Sant Blai, que ja estan ahí)!

Wallace ha dit...

L´altre dia en vaig assabentar que un grup de gent que aposta per un canvi de dates havien organitzat un viatge a la neu: " total ens agafem 2 dies de la faena i pasem un cap de setmana de puta mare" en eixe moment en vaig sentir molt malament, per què s´agafeu dos dies per esquiar i no per a festes? i van començar a riure, la meua resposta va ser molt clar "no penseu que sou molt egoístes..." però ara més que mai ho tinc clar: NO AL CANVI DE DATES

Anònim ha dit...

"Tota generalització es una tonteria, inclosa ésta".
El mateix cas pot passar al revés: quants dels que estan en contra del canvi de dades, en festes se'n van a la neu.
Jo estic a favor del canvi i t'assegure que no he anat en la vida a esquiar.
Tant costa esperar a vore que volen els festers?
Quina por hi ha en que els festers s'expressen?

Bon nadal a tots!! Paco

Anònim ha dit...

Bocairent, 25 de desembre de 2037.

Un net, després de dinar i amb les “estrenes” a la butxaca li pregunta al seu avi:

-Iaio, perquè celebrem hui el Nadal?

El iaio li respon amb un poc de sorna:

-Perquè hui 25 de desembre celebrem el natalici del Jesuset.

I el seu net molt digne li va dir:

- Iaio, enguany tampoc podré vindre a Festes de Sant Blai, cau en dimecres (3 de febrer de 2038) i els pares treballen i no podrem besar la reliquia junts ...

El iaio no va respondre; va tancar els ulls, va baixar el cap i amb tristesa va deixar esgolar unes llàgrimes per les seues parpelles ...

Luis SB

Pere ha dit...

Per a que les festes no siguen una trilogia de cap de setmana. NO AL CANVI DE DATES.

Feliç any nou. Pere

Toni ha dit...

Estimat Luis jo tots els anys et veig en festes siga cap de setmana o no, cosa que m´alegre.

Anònim ha dit...

Per alucions. Estimat Toni, es dona el cas de que tinc una empressa i soc el meu propi jefe (huí per huí) i m'ho puc arreglar. Però soc concient de que no és el cas de altra molta gent.

Per solidaritat, FESTES PER A TOTS! SI AL CANVI!

Tranquils que a Sant Blai li dona igual, no es sentirà ofés.

Luis SB

Anònim ha dit...

Enguany les festes ja cauen en cap de setmana, concretament el dia del Santo Cristo i el de l´eixabegó. Per tant, el vostre desig ja comença a complir-se.

Toni ha dit...

Banyeres de Mariola
Beneixama
Alcoi
Villena
Sax
Agullent
etc...

En Bocairent som més llistos que ningú?

Joan ha dit...

SOLIDARITAT, Desgraciadament és una paraula que la gent està utilitzant sense fons, els nostres avanpassats si tenien soliritat quan en una catalana de vi i una guitarra sabien fer festa tots a una.
En la festa actual quan pases a formar part d´una Junta, directament et convertixes en el blanc perfecte d´una diana on tots descarreguen tots els seus problemes, això és solidaritat.
Crec que es este tema no hi ha solidaritat més bé interessos propis.

Anònim ha dit...

El canvi de dades afavoreix la participació dels festers, independentment de que vinguen més o menys forasters. La Festa és per als festers, i quan més puguen vindre, millor, més Festa, més participació i més content estarà el nostre Patró. Qui va decidir que fora el 3 de febrer? Segur que Ell no.

Anònim ha dit...

Vaja xorrada de conte. Paco canvia d'equip i veuràs que el món és altra cosa.
Feliç any nou!!

Toni ha dit...

Anònim, Segur que tu no saps escriure ni xorrades.

Anònim ha dit...

Xorrades n'escric i en dic a tota hora :)

Em sembla que ens fa falta més humor i menys mala llet. A la fi encara que les festes canvien les celebrareu igual i s´ho passareu igual de bé. Que no teniu res a pedre. Sigau generosos.

Anònim ha dit...

El problema és que sou una panda de tancats de men i malafolles...Bocairent dona fàstic amb la ment tancada com ningún altre poble conec i sí ho dic per les festes de Sant Blai perquè és el únic per al que existeis la gent tancada de Bocairent, si sou tant tradicionals sigauo per a tot i no tan sols per a les festes!!!

Aixina s' acaben i fora la discussió!

Sith13 ha dit...

Com heu de saber no soc dels qui m'agrada contestar a les opinions expressades en els comentaris. Jo faig el meu comentari, expresse lliurement la meua opinió i deixe (i m'agrada) que la gent s'expresse amb la mateixa llibertat.
El problema és que esta volta no m'he pogut resistir.

Estimat anònim, "panda de tancats de ment i malafolles"??? Per què faltes al respecte des de l'anonimat? Eixa actitud sí que és de ser malafolla i a més a més li fas un flac favor a tots aquells que desitgen el canvi de dates i que ho manifesten amb respecte. Vols que us fiquem a tots dins del mateix sac? Doncs per la meua banda no, no soc tan tancat de ment. Alguns coneguts, amics i familiars meus també volen el canvi i NO PASSA RES! Ets tu qui amb la teua falta d'educació i covardia li dóna més importància del que és.

Anònim ha dit...

La veritat es que cada vegada que s´apropa la votació, més gent favorable al canvi recorre a l´insult per a desacreditar l´opció contraria, i com be dius Paco, no es podem posar a tots al mateix sac, pero crec que es fan un "flaco favor"

Anònim ha dit...

Soc l'anònim del dia 11. Opine que davant de comentaris anònims que insulten, com el del dia 13, el millor que es pot fer és esborrar-los i no fer ni cas. Igual es cansen d'escriure'n.