dimarts, 28 d’abril del 2009

BANYERES DE MARIOLA - BUJUMBURA

Diu la Wikipèdia que Bujumbura és la capital i ciutat més populosa de Burundi amb un cens de més de 400.000 persones. Està situada a l’oest del país a la ribera nord-est del llac Tanganica. Burundi és el novè país més pobre del món i l’alfabetització no arriba al 50% de la població.

També a la Wikipèdia trobem que Banyeres de Mariola és un poble de 7.193 habitants situat al nord de la província d’Alacant. A la Guerra de Successió de la Corona d’Aragó va defendre la causa borbònica i el mateix Felip V, qui va manar cremar Xàtiva, li va atorgar el títol de vila reial i el privilegi de "Muy Noble, Fiel y Leal".

Divendres 24 d’abril de 2009. Vora les 11 del matí, tornant d’Alcoi per la carretera que creua aquesta població em vaig trobar amb els festers i músics que començaven la batalla del dia de les ambaixades. La carretera estava tallada en un sentit per la policia local deixant solament un carril per als dos sentits de circulació. Incomprensiblement, sent una competència exclusiva de la Guàrdia Civil no hi havia cap membre present de la Benemèrita. El més lamentable fou comprovar en directe la falta de sentit fester i civisme. Els festers (??) amb rialles i de forma delictiva ens feien partícips de la festa (??) disparant-nos als cotxes i motoristes que per allí transitàvem amb el beneplàcit de les autoritats policials, festeres i resta de veïns del poble. La qüestió travessava el gamberrisme i es convertia en un acte propi de la “kale borroka”.
Fora de les “tipities” clàssiques entre els pobles veïns em vaig enutjar, no ja per la preocupació per la meua integritat i la del meu cotxe sinó per la integritat i dignitat dels Moros i Cristians. Els que hem treballat per la festa de Moros i Cristians i lluitem per a que mantinga les seues arrels i s’adapte als temps actuals, estes actituds ens fan nosa. Estes accions fan que des de fora ens fiquen a tots els pobles dins del mateix poal i que si s’agafen mesures contra estes malifetes les conseqüències les paguem tots per igual. Després venen les lamentacions perquè la Unió Europea promulga normatives que limiten l’esperit ancestral de les cordaes o ens queixem de que cada volta és més difícil disparar al dia dels trons o que sols es pot arreplegar un quilo de pólvora ...

5 comentaris:

petardes No ha dit...

i algunes festeretes van començar a tirar petardos als nostres peus la mateixa nit, sí, sí, molt simpàtiques elles, pobres, eren més petardes elles que els masclets!! en fí...
fito

sentum ha dit...

Sith, encara que no te que vore en el post, crec que es el meu deure fer-te participe de la desfeta del meu Southampton. Som equipo de League One (2n B) i en seria amenaça de desaparicio.

Es l´exemple d´una mala gestió economica i esportiva. Menos mal que queda la gent, els Saints, dels que jo forme part, i als que, tu, tens apreci.

Anònim ha dit...

Hola!!.. M'he quedat bocabadada i asombrà amb el article que has publicat... Hem sembla una mica fora de lloc i amb un toc mal intencionat.. Per el que expliques, va ser un fet aillat que no te res a veurer amb el sentit de la festa... De fet, a tots els llocs sempre hi ha gent que actua de forma incorrecta, com es el cas que has contat. Pero per aixo, no clasifiquem a tot el poble de analfabets, ni de barbars. Llavors si fora aixi que hem dius de Bocairent??? Son tots impoluts?????? Per altra banda comentarte et dira que casi el 100% dels pobles en festes tenen molts carrers o accesos tallats a la circulació i una prova d'aixo pots vorerla a l'entrador de Bocairent el dia de l'entrada, ho has vist alguna vegada???... En fi!! VISCA LA FESTA!!!! I visca la Tolerancia!!!

Sith13 ha dit...

En primer lloc, està clar que per actes de festa qualsevol poble pot tallar el trànsit i/o regular-lo extraordinàriament. El que passa és que no estàvem parlant d'un carrer. Això és un tram de carretera i no és competència de la policia local. Però açò és el de menys.

Un fet aïllat? No ho sé, però vos recorde que al tractar-se d'una carretera, passem vehicles pesants i altres que poden transportar mercaderies inflamables i/o perilloses. Què haguès passat si hagueren disparat a una cuba de Campsa?????
I el que siga un fet aïllat, que ho pose en dubte per la gent amb la que he parlat i també va patir estes disbauxes, no disculpa l'actitut de tota la resta de festers i veïns que presenciaven estes malifetes que no van fer cap gest de disconformitat, més bé al contrari, feien gestos d'aprovació i quasi d'arenga!

I per últim, reconec que el títol i l'article són tendenciosos però amb açò volia demostrar que tinc raó. Des de la posició d'un espectador imparcial, a l'igual que eixos fets aïllats poden fer-nos mal a la resta de pobles que fem Moros i Cristians vull que comprengueu com uns actes desbarats d'un grupuscle de gent si no són censurats, poden afectar a la reputació de tot un poble.

Anònim ha dit...

kar sem iskal, hvala